Препускащите цени на суровините и очакванията за инфлационен подем дадоха през

...
Препускащите цени на суровините и очакванията за инфлационен подем дадоха през
Коментари Харесай

Началото на края на лесните пари

Препускащите цени на суровините и упованията за инфлационен напредък дадоха през седмицата път на избавителни убежища - от американските държавни облигации до японската йена. Докато елементи от света на технологиите изпаднаха в рецесия. Инвеститорите за следващ път оспорват силата на международното възобновяване и правят оценка опасността от новите разновидности на COVID-19 и вероятностите за стягане на паричната политика на централните банки, най-много - на Федералния запас. 

 

Зелените пари реализираха сериозен триумф

и пробиха ключово ниво на опозиция по отношение на единната европейска валута от 1.1830 $ за едно евро - триумф, откриващ пътя за офанзива на 1.17 $ за едно евро.

Японската йена обаче внезапно престана да се държи като потвърдено леговище против опасности от всевъзможен темперамент. И... нарастна до най-високата си стойност към американската парична единица, записана за последните две седмици.   

Световните централни банкери са подхванали привързан с фундаменталните стопански индикатори метод за бъдещи промени на паричната политика, а вложителите търсят в тях насоки за възможна смяна на настройките си. Търговците пък, сякаш подцениха големия брой на подадените поръчки в бранша на услугите на Съединени американски щати. И вместо това акцентираха на неубедителните цифри за заетостта и на лекия спад на платените цени, предполагащ изстудяване на натиска на разноските, респективно на инфлацията. Пазарните играчи са мощно разтревожени от разпространяването на разновидността " Делта " даже в тотално имунизирани страни, каквато е Израел.

Междувременно, акциите на китайските софтуерни компании са подложени на възходящ контрол на регулаторите, което демонстрира упоритостите на Пекин да ги държи изкъсо. Което смъкна показателя на книжата на локалните Интернет компании до най-ниското ниво от септември 2020-а. Анализатори разясняват, че разпродажбите надалеч не са завършили. 

Китайските софтуерни колоси са изгубили общо 823 милиарда $

от върховата си пазарната оценка, достигната през февруари.

Официалните китайски управляващи предизвестиха на 6 юли най-големите национални компании, че ще затегнат контрола върху сигурността на данните и на задграничните борсови регистрации, дни след противоречивото решение на компанията за поръчки за таксита посредством мобилни приложения Didi Global да записва акциите си в Ню Йорк. Това провокира спомагателни продажби на книжата на най-видните китайски софтуерни имена, в това число " Тенсент холдингс ", " Алибаба груп холдинг " и " Мейтуан ". 

Натрупаните загуби са от 10 компании, в това число три с борсови регистрации в Съединени американски щати. Американските депозитарни разписки на Didi, които на 30 юни направиха обществения си дебют на борсата NYSE на цена от 14 $ всяка, пък изгубиха 20% на 6 юли, заличавайки към 15 милиарда щ. $ от пазарната оценка на компанията. 

Брюксел

увеличи прогнозата си за икономическия напредък на еврозоната.

В публично изказване на 7 юли заместител ръководителят на Европейската комисия - Валдис Домбровскис - уточни, че европейското стопанство се възвръща мощно и Брутният вътрешен продукт на блока на еврото ще се усили с 4.8% през тази година против предходните 4.3 %. Икономиката на еврорегиона е постигнала много по-добри от предстоящите резултати още през първото тримесечие, а последните данни демонстрират мощен напредък на частното ползване. 

Европейска комисия увеличи и инфлационните си предвиждания и към този момент предвижда 1.9% годишна инфлация през 2021-а против предходните 1.7 %. Експертите регистрират, че растящите цени на силата и на суровините и незадоволителните доставки ще продължат да тласкат цените нагоре през тази година, с предстоящо изстудяване на инфлационния напън през 2022-а.  

Икономисти предизвестяват, че ценовият растеж може да се окаже по-устойчив от упованията, в случай че предлагането не се отпуши, а растящите индустриални цени евентуално ще се трансферират към потребителите и ще провокират втори инфлационен " рунд ". 

Не липсват и противоположни отзиви, които се основават на бързото разпространяване на индийския вид на COVID-19, застрашаващо възобновяване на туризма и на потребителските услуги. Рисковете за вероятността на растежа се удостоверяват и от непредвидения спад на индустриалния артикул на Германия през май, разгласен на 7 юли. Той се дължи главно на автомобилния отрасъл, който продължава да търпи загуби от дефицита на полупроводници и да понижава наложително продажбите. 

Европейска комисия акцентира, че възобновяване е " извънредно неравномерно " в границите на еврозоната. Германия и Нидерландия чакат да реализират предкризисните нива на Брутният вътрешен продукт още през третото тримесечие- цяла година преди Италия и Испания. 

Въпреки продължаващата неустановеност, която внасят новите разновидности на ковид, централните банки към този момент стартират да мислят

по кое време и кои от хвърлените антикризисни изключителни тласъци

да изтеглят от пазара.    

Председателят на Федералния запас Джеръм Пауъл и сътрудниците му дебатират програмата за покупка на активи, а Народната банка на Китай към този момент лимитира кредитния растеж. Бразилия, Мексико, Турция, Чешката република и Русия качиха лихвените проценти в очакване и други страни да последват образеца им.

Глобалният метод към тематиката обаче ще е еволюционен. Европейската централна банка и " Бенк ъф Джъпен " евентуално ще продължат да подкрепят стопанствата си. И даже тези, които разискват на всеослушание настъпващата инфлация, не престават да залагат, че следения инфлационен скок е краткотраен и скоро ще отмине и дават обещание да не вкарват съмнения във финансовите пазари. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР